Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szüreti felvonulás volt Pécelen!!!

2010.09.18

Tehát színes társaságunk azon az esős szombati napon aggódva ébredt, hisz az eső úgy látszott eKép lmossa az aznapra szervezett felvonulást.

Aztán az időjárás megkegyelmezett nekünk és 10-11 óra felé úgy döntöttünk,( egy közösen eltöltött reggeli közben ), hogy hajrá lovasok és kocsisok, aki még nem tette az mennyen nyergelni és befogni, indulhat a menet.

A zene felcsendült az isaszegi lovaskocsiról, a boros flaskákat szétosztottuk a lovasok között, az utolsó pillanatban megérkezett a mézédes szőlő is, a pogácsák dobozba készítve várták hogy elfogyhassanak, a nap hét ágra sütött és akkor  végre.... 

elindult a várva várt  péceli szüreti felvonuás!

A Hosszú - rétről indultunk, először a vasút északi oldalát jártuk körbe, jártunk a Csúnya-tónál, igyekeztünk minden érdeklődő embernek bort, szőlőt vagy pogácsát kínálni.

Kép Útunkat az Isaszeg felőli sorompó felé vettük, majd kiértünk  a város központjához, a Ráday Gedeon - térre, és a körforgalmon áthaladva megindultunk Maglódi úton felfelé, egészen a buszvégállomásig, ahol megfordultunk, majd visszasétáltunk a Kör utcán és a benzinkút mellett elhaladva a Hosszú - rétre.

Végig csodaszép időnk volt! Sokan integettek, mosolyogtak, de sok volt az értetlen arckifejezés is, volt aki azt hitte hogy esküvő van és keresték hogy hol a menyasszon ... de hát régen láthattak a  péceliek szüreti felvonulást.

 

Kép Viszont úgy gondoltuk, hogy ha van nekünk szép bor ünnepünk akkor miért ne lehetne szüreti felvonulásunk is? 

Hisz ha nem is elterjedt már sajnos a környéken a szőlőtermelés, azért úgy éreztük jót tenne ennek a városnak egy ilyen megmozdulás, mert egyrészt nagyon kevesen tudják hogy kik azok a lovas nemzetőrök és hogy

 

ilyen is van Pécelen, másrészt egyre nagyobb az elidegenedés, a bar

átságtalanság egymással szemben...

Egyre nő ez a város és hol vannak már azok a napok amikor mindenki köszönt mindenkinek és meghitt falusi hangulat járta át Pécel utcáit.

Ezt a hangulatot próbáltuk visszahozni, felidézni ezzel a kis zenés megmozdulással.

Jövőre talán már egy kis szüreti bállal is ki tudjuk egészíteni a felvonulást, ahol egy kis lovaglással, lovaskocsikázással, finom falatokkal várnánk a csatlakozni kívánókat. Erre sajnos idén még nem volt lehetőségünk, de szándékunkban áll hagyományt teremteni ezzel a rendezvénnyel itt Pécelen.

Kép Köszönjük minden résztvevőnek hogy megjelent, minden nagylelkűnek a felajánlásokat, a rendőrségnek és a polgárőrségnek a kíséretet a pécelieknek pedig a pozitív visszajelzéseket, mosolyokat és kedves szavakat.

A csodás képeket és videó összeállítást pedig Bartha Zoltánnak és a Videó-tárnak!

A videó megtekinthető itt :

www.video-tar.hu/video/civil-szervezetek/2010/09/30/szureti-felvonulas.html/comment-page-1#comment-16

 / L. Eszti /